⌂ Home
Tillbaka
Sök:

Pepparkakor

(100 st)

125 g smör eller margarin
2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
3 tsk kanel
1,5 tsk mald kardemumma
1,5 tsk malda kryddnejlikor
(ingen ingefära)
(1/2 tsk stötta pomeransskal)
1,5 tsk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen

Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen. Skiva matfettet och lägg det i en bunke tillsammans med alla kryddorna. Slå på den heta sockerblandningen och låt allt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner detta i smeten – som blir ganska lös. (Den sväller sedan.) Arbeta ihop degen med tex en trägaffel. Låt degen vila 1-2 dygn innan den bakas ut, antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i plastpåse. Grädda sedan tunna kakor i 200-225 °C i 4–6 min. Passa noga, de bränns lätt.