⌂ Home
Tillbaka
Sök:

Saffransbullar

Portioner: 30 bullar

50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (a 1/2 g)
2 dl vit baksirap
5 dl mjölk
250 g kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ev 1 1/2 dl russin
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
Till pensling: ägg

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, sirap, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Till pensling: Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.